Hoe Tafelvanzeven bijdraagt aan de economische zelfstandigheid van vrouwen

Als beleidsadviseur Integratie/Emancipatie bij de gemeente Rotterdam maakt Martha Louis zich al jaren hard voor de economische zelfstandigheid van vrouwen. Daarom draagt ze Tafelvanzeven ook zo’n warm hart toe. “Ik ondersteun en stimuleer het ondernemerschap van vrouwen, daar waar mogelijk. Want het gaat erom wat je wel kunt, niet wat je niet kunt.”

Martha Louis houdt zich binnen de gemeente Rotterdam bezig met emancipatie, in de brede zin van het woord. “Vanuit mijn functie ondersteun ik initiatieven die zich bezighouden met de economische zelfstandigheid van vrouwen. Als je voor jezelf kunt zorgen of je hebt een partner die voor je zorgt, wie zijn wij dan om te zeggen dat je als vrouw full time moet gaan werken? Maar veel migrantenvrouwen hebben helaas een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Door initiatieven als Tafelvanzeven, zie je dat ze steeds meer een eigen bedrijf starten en gaan ondernemen.”

Martha adviseert het Rotterdams college over emancipatie. Ze doet dit al een aantal jaar en kent zo’n beetje alle vrouwenorganisaties in de stad. Want de gemeente zorgt niet alleen voor financiële ondersteuning. “We willen Tafelvanzeven en andere sociale ondernemingen aan de stad presenteren, een podium geven.”

Kracht on Tour Rotterdam 2.0

In Rotterdam werken verschillende bedrijven en organisaties samen onder de noemer ‘Kracht on Tour Rotterdam 2.0’ om de financiële zelfstandigheid van vrouwen in Rotterdam te vergroten.

Martha is coördinator van dit initiatief. “We maken deals met Rotterdamse bedrijven zoals de RET, het IBIS Hotel en TempoTeam en proberen een match te maken met de vrouwen. Een stageplaats, werkervaring opdoen, of een betaalde baan.”

Economische zelfstandigheid van vrouwen

Vanuit Kracht on Tour 2.0 werd op 9 maart jl. Ook Internationale Vrouwendag 2017 gevierd, met een evenement in de Maassilo. Het thema was economische onafhankelijkheid van vrouwen. Het programma bestond uit een formeel deel (samen met het Huis van Europa), en een informeel deel. Tijdens het formele deel nam wethouder Schneider van Stedelijke Ontwikkeling en Integratie deel aan een paneldebat. Het informele programma bestond uit een ‘meet & greet’ met Rotterdamse organisaties, waaronder Tafelvanzeven.

“Dat Tafelvanzeven ook aanwezig was bij deze bijeenkomst, is een goede zaak. Nederland scoort nog altijd laag op het gebied van fulltime werken door vrouwen. Het laagste percentage in Europa, en dwars door alle lagen van de bevolking heen. Dat heeft een culturele oorzaak. Vrouwen in Nederland kiezen vaak bewust voor parttime werken, ook jonge meiden die net van school komen. Werken, werken, werken, dat is niet meer het motto. Ze willen meer balans tussen werk en privé, ook andere dingen doen. Dat is een andere keuze.”

Toch kan de weg naar economische zelfstandigheid voor vrouwen lastig zijn, dat weet Martha als geen ander. Zelf is ze nooit belemmerd in haar keuzes, maar er zijn genoeg vrouwen waarvan ze weet dat ze het zouden willen, maar die het niet kunnen of durven.

“Vandaar dat ik me zo hard maak voor economische zelfstandigheid van deze vrouwen. Niet belerend, maar inspirerend. Veel meer vrouwen dan mannen verliezen koopkracht bij een scheiding of overlijden. Ze gaan er bijna altijd op achteruit. Het is belangrijk dat meisjes en vrouwen daar over nadenken. Wees je bewust van wat er kan gebeuren. Daar gaat het om.”

Groene smoothies voor Maxima

“Tafelvanzeven wordt regelmatig gevraagd om de catering te verzorgen, ook voor de gemeente naar volle tevredenheid. “Eind 2015 hadden we een bijeenkomst in het Fokkergebouw in Den Haag. Een paar dagen van tevoren hoorden we dat koningin Maxima langs zou komen. Tafelvanzeven heeft toen heerlijke smoothies bereid. Groene smoothies natuurlijk, want dat is de kleur van Rotterdam!”

“Je vindt de diversiteit van Rotterdam terug in de gerechten van Tafelvanzeven.”

Proef de diversiteit van Rotterdam

Met de teamdag van Martha’s afdeling is ze in 2016 met haar collega’s bij Tafelvanzeven in Schiemond op bezoek geweest. “Daar hebben de dames van Tafelvanzeven de lunch verzorgd, heerlijk! Het is weer eens wat anders dan een blokje kaas en bitterballen. Ook lekker op z’n tijd natuurlijk. Maar Tafelvanzeven laat met haar gerechten de diversiteit van Rotterdam zien. Door hun gerechten kom je in aanraking met de diversiteit van Rotterdam, met hoe Rotterdam eruitziet. Wat het initiatief ook bijzonder maakt, is dat ze ondernemerschap stimuleren en de talenten van deze vrouwen verder ontwikkelen. Want het gaat erom wat je wel kunt, niet wat je niet kunt. Daar ligt hun kracht: lekkere maaltijden en hapjes bereiden, het gastvrouwschap en de participatie in de maatschappij. Ik ben trots op deze sterke vrouwen!”

Stijlvolle presentatie

Martha heeft zelf ondervonden dat de catering door Tafelvanzeven goed verzorgd was. “Het dekken van de tafels, de gehele presentatie, dat maakt echt het verschil. Laatst hadden ze van die prachtige bamboe mandjes meegenomen in plaats van plastic borden. Dat is niet alleen duurzaam, het staat ook veel mooier. Ik let op die details, die maken het af.”