Bezoek aan de oudste bakkerij museum in Nederland

Kijken in de praktijk is onderdeel van de Tafelvanzeven opleiding, net als de stages. Eind september bezochten de cursisten van Tafelvanzeven het Nederlands Bakkerijmuseum Hattem. Het museum is in 1977 opgericht door Gerrit Willem Barendsen en het bestaat uit twee historische panden, genaamd ‘het Pand’ en ‘het Backhuys’. Deze twee panden zijn met een ondergrondse tunnel met elkaar verbonden. Het museum begint in ‘het Pand’ en je loopt eerst door hun historisch ingerichte winkel. Deze staat vol met allerlei lekkernijen uit hun bakkerij en ook souvenirs en bakproducten. In het museum krijg je een beeld van hoe de bakkers in de 18de eeuw bakten, wat voor apparatuur en gereedschap ze gebruikten en ook hoe de diverse ruimtes waren ingericht.
  
Eenmaal in ‘het Backhuys’ aangekomen kan je genieten van kopje koffie en thee in hun café en je kan zien hoe de bakkers te werk gaan.
  
Tijdens het bezoek kregen de cursisten eerst uitleg over de geschiedenis van het broodbakken, daarna leerden ze brood vlechten en mochten ze het brood mee naar huis nemen.
  
Na het bezoek aan het museum zijn ze ook nog de stad in gegaan om een drankje te doen. Hattem is niet heel groot, maar wel mooi en erg authentiek.

In het Nederlands Bakkerijmuseum Hattem kun je ook terecht voor workshops, demonstraties en diverse groepsactiviteiten. Lees meer hierover op hun website: https://www.bakkerijmuseum.nl